En klog mand sagde engang at “en gentleman ikke er defineret af indholdet af sin tegnebog eller af det tøj han bærer”. Han er derimod defineret af hans manerer og hans personlighed”. Vi hos DirDage er stærke fortalere for gode manerer. Det ser imidlertid ud til, at begreberne manerer og etiketter er en døende race i dag – og kun noget som var tidligere generationer forundt.

Etikette plejede at være noget af det vigtigste en mand kunne lære – noget, som hjalp en mand til at komme videre i sit sociale og faglige liv – og noget som lærte ham vejen til succes. I en kultur med øjeblikkelig tilfredsstillelse, almindelig dovenskab (sammenlignet med tidligere generationer) og øget ligestilling mellem kønnene, så er der måske nogle mænd som fejlagtigt mener, at manerer ikke længere behøves hvis en kvinde kan tage vare på sig selv. De mener simpelthen lige ud sagt, at etikettens betydning har mistet sin værdi i det 21. århundrede. Der er desværre også mange mænd som i dag, forbinder manerer med noget negativt – nemlig for stiv i betrækket, for gammeldags, for indlært, for akavet osv.

Du har måske forgæves forsøgt at holde en dør åben for en kvinde, kun for at være venlig, hvorefter du bliver mødt af en “Jeg kan åbne døren selv, tak”. Det er svært at bygge bro over den fine linje mellem ægte høflighed og at komme til at virke som en freak.

Samfundet lærer simpelthen ikke etikette som det var før i tiden. Hvordan skal nogen vide, hvad de skal gøre, når den eneste reference er tv-shows og forældede råd fra bedsteforældre? Hvordan tilvejebringer vi en praksis, som de fleste mennesker tror er død og omdanner fortidens normer indenfor etikette til praktisk, acceptabel adfærd for nutiden? Hvordan definerer vi hvad etikette skal betyde for den moderne gentleman? Her i artiklen har vi lavet en liste over etiketteregler, der er værd at følge i det 21. århundrede, såvel som lidt forklaring om hver regels oprindelse. Følg disse og gør moderne ridderlighed lidt retfærdighed. Vi regner med dig.

Lad bunden på blazeren være åben

Oprindelse: Denne mærkelige, men almindelige modepraksis opstod i begyndelse af det 20. århundrede med den britiske monark Kong Edward VII. Kogen var kendt for at have en sund appetit – en som hand kongelige tøj ikke helt kunne hamle op med. En dag tog han sig om maven og åbnede den ene knap, som et tegn på at han var godt mæt efter et stort måltid. Ikke lang tid efter begyndte folk at gøre ham kunsten efter, fordi han var så kendt som han var. Det var ikke kun resten af kongeriget som begyndte på dette, men snart efter også resten af verden. Folk begyndte at gå med den nederste knap åben og gjorde det til den fashion som vi kender den dag i dag.

Den dag i dag: Denne regel har rent faktisk ændret sig meget lidt. Den dag i påskriver etiketten rent faktisk at knappen skal være åben. I dag er det en fast moderegel, som alle moderne mænd skal følge + plus det også er mere behageligt at gå med. Læs om flere blazer knap regler her.

Hold døren åben

Oprindelse: Døråbningen oprindelse er muligvis ikke så “nobel”, som nutidens betydning af det måske indikerer. I middelalderen havde høj-status kvinder ofte store nederdele og tætte korsetter på, hvilket gør bevægelsen med at åbne en dør næsten umulig. Mænd hjalp ved at åbne døre for kvinder, og traditionen blev forbundet med det at være en veluddannet mand, over længere tid. Længe efter af strutskørter, underkjoler og korsetter blot var fortid, så fortsatte mænd med at åbne døre for kvinder, som tegn på høflighed.

Den dag i dag: Glem den illusion som nogle tror det er, at holde døren for en kvinde skulle være “sexistisk” på nogen måde. I nutiden kan du bare holde døren for en anden (uanset køn) for at være venlig. Hvis du føler du kan gøre denne lille tjeneste for et af dine medmennesker, så gør det endelig. Hvis du får et ondt blik fra en kvinde, som ikke sætter pris på gestusen, skal du bare holde døren åben alligevel, smile og fortsætte med din dag. Gode gerninger vil blive taget godt imod 9 ud af 10 gange.

Ankom (alle steder) til tiden

Oprindelse: Engang fandtes der en verden, hvor begrebet “fashionably late” ikke eksisterede. I gamle dage var det sådan, at hvis du kom for sent, så var det bare rigtig uhøfligt og noget som man ville undgå for enhver pris. Hvis du blev inviteret til en middag med familie eller kollegaer, og du ankom 15 min. for sent, så blev du set meget ned på. Vi vil ikke engang tænke hvad der var sket, hvis man kom for sent dengang der regerede konger og dronninger (af med hovedet!).

Den dag i dag: Hvis du bliver inviteret til noget i dag, eller har en aftale med en af dine venner, så kom præcis til den tid i har aftalt. I dag betyder det at komme for sent fortsat, at du ikke sætter pris på den andens tid – hvorfor tror du, at det er den allerværste synd at komme for sent til et jobinterview? Selv om mange mennesker anser det for “okay” at dukke op, når det passer dem, så gå mod denne strøm og vær den, som dukker op til det aftalte tidspunkt – dette er god stil. I sidste ende vil du også blive opfattet mere pålidelig.

Author

Write A Comment