Lær at tale om døden – det gavner familien

Når man mister et familiemedlem, er det en hård tid, som venter forude. Der vil være sorg at bearbejde og der vil være en ny realitet at skulle forholde sig til. Det kan kræve mange ressourcer og kræve, at man har nogen at støtte sig op ad i processen.

Et dødsfald kan ramme forskelligt

Når man taler om dødsfald, er der stor forskel på, hvor hårdt de rammer. Det handler her oftest om, hvor tæt knyttet, man var til personen. Det gør ondt, når vi mister nogle helt tæt på os, og det er smertefuldt at måtte tage afsked – lige meget om det var forventet eller ej.

I tilfælde, hvor døden rammer pludseligt, som ved sygdom, trafikulykker eller andre tragedier, kan det endda være så svært at komme videre, at livet for en periode splintres til atomer og der må professionel hjælp til.

Sorg vil således være til stede i alle tilfælde af dødsfald, hvilet går, at man må holde sammen som familie.

Brug den nødvendige hjælp

Når man er optaget af sorg og hjerteskærende bearbejdelse, har man meget lidt overskud. Det betyder, at bare det at handle ind kan blive en svær opgave. Der er ganske enkelt ikke plads til at navigere i dagligdagen, da man er opslugt af at have mistet og skulle bruge sine ressourcer på den virkelighed. 

Men der vil være en begravelse, der skal planlægges. Derfor bør man altid bruge en service, så man får bedemanden til at hjælpe med at koordinere. En bedemand er ekspert i et sådan forløb og vant til at samarbejde med familier, der er på forskellige stadier af deres sorg.

Bedemanden kan desuden facilitere den dialog, som er så vigtig for at bearbejde de mange følelser, der er i spil. I kraft af sin erfaring vil det kunne være med til at åbne op for nogle af de ting, som er vigtige at få sagt højt. Dermed lærer man at tale om et svært emne, hvilket er essentielt.